Suid-Afrika, jy is pragtig

Gepubliceerd op: 19-04-2020

Jarenlang stond Zuid-Afrika op mijn bucket list, en onlangs kwam het er dan eindelijk van. Ik had er al zoveel over gehoord en gelezen. Maar je moet het echt zelf beleven om te weten wat voor een prachtig en veelzijdig land dit is. Ongelooflijk mooi. Ik werd gewaarschuwd voor armoede en onveiligheid. En ja, aan het zien van armoede ontkom je niet. En je moet inderdaad een beetje op je hoede zijn, maar persoonlijk heb ik niets vervelends meegemaakt. Onze reis begon in Kaapstad en eindigde in Johannesburg. Ik neem je mee op reis aan de hand van de meest noemenswaardige plekken die we bezochten, inclusief wat persoonlijke tips.

Kaapstad en het Kaapse Schiereiland
De eerste dagen kun je best zonder huurauto vermaken. Verplaats je met een Uber, makkelijk, betrouwbaar en betaalbaar.

Robben Island

Bezoek Robben Island als je de kans hebt. De geschiedenis is niet alleen indrukwekkend, maar ook het uitzicht op Kaapstad en de Tafelberg zijn subliem.

Tafelberg
Wie wil er nou niet op de Tafelberg van het fenomenale uitzicht genieten? Het kan helaas niet altijd. En wil je lopen, dan moet je een uitstekende conditie hebben. Wil je met de kabelbaan de Tafelberg op, check dan eerst de website of deze in werking is die dag. Het is mij helaas niet gelukt vanwege de wind, dus een goede reden om terug te gaan.

Greenmarket – Afrikaanse Markt
Greenmarket is down town en er is dagelijks een Afrikaanse markt. De marktlui verkopen eigen gemaakte, typisch Afrikaanse spullen. Loop van hieruit naar Long Street en drink gezellig wat in een van de lokale bars. Tiger Milk is bijvoorbeeld een gezellig café.

V&A Waterfront

Een heel bekende plek in Kaapstad, waar het wemelt er van de winkeltjes, cafés, restaurants met terrassen. De Food market op Nobel Square, het aquarium, sightseeing cruises maken en ook de boot naar Robben Island vind je hier. Bij het Harbour House kun je heerlijke wijn drinken en genieten van wat oesters of sushi op het terras. La Parade serveert heerlijke Tapas en Sevruga is een toprestaurant.

 

Dagje Kaaps Schiereiland
Mijn tip: begin zeker in het hoogseizoen bij Kaap de Goede Hoop. Er staat s

oms een hele lange file voor de entree en je verliest hier veel tijd mee. De Chapman’s Peak is een must drive route (tol). Je komt uit in Camps Bay en nog wat verderop in Houtbay. Houtbay heeft van vrijdag t/m zondag een leuke overdekte markt, de Bay Harbour market. Veel creatieve mensen die hun

waar verkopen hier en je kunt er een lekker hapje eten en drinken. Boulders Beach met de guitige pinguïns mag ook niet ontbreken. Simontown is leuk voor lunch of diner. Wij hebben ook nog Contantia aangedaan, de oudste winery van Zuid Afrika. Het piepkleine dorpspleintje met daaraan een paar café/restaurants met terrasjes zijn ook zalig om even van het zonnetje te genieten.

Hermanus
Als je in het juiste seizoen bent spot je hier walvissen (juni-december). Vanuit Kaapstad is er een prachtige kustroute via Gordon’s Bay, Betty’s Bay en Kleinmond naar Hermanus. De R44. Die is echt de langere reistijd waard. Een hele mooie kustweg met hele mooie uitzichten over de oceaan. Pas op voor de Bobbejaans (bavianen) als je ergens uitstapt.

Wijngebieden Stellenbosch & Fransschoek
Franschhoek is een klein, maar heel charmant plaatsje. Bezoek op eigen gelegenheid wijnboeren of verplaats je per wijntram. Mijn persoonlijke tip: een lunch of diner op het terras van Haute Cabriere. Prachtig uitzicht over de vallei. Wel reserveren! Stellenbosch is wat groter en minder knus, maar nog steeds een leuk centrum. Er zijn in deze regio legio leuke, kleinschalige accommodaties met goede faciliteiten. Als je van wijn houdt mag je dit niet overslaan.

Swartberg
Dit ligt een stukje boven Oudtshoorn, het plaatsje dat bekend is om zijn vele struisvogel farms. De route erheen door de Kleine Karoo was wederom heel mooi. Een stop voor een biertje bij de wereldberoemde Ronnies Sexshop mag niet ontbreken. Een aanrader is een verblijf in de Swartberg Country Manor. Wat een rust, wat een uitzicht op de Swartberg. Het ligt afgelegen en je bent hier wel aangewezen op de faciliteiten van de Manor qua eten. Maar ook dat was geen straf. Probeer hier een struisvogelbiefstukje. Je kunt over de Swartberg rijden of zelfs mountainbiken. Het is wel een pittige tocht. Aan de andere kant kun je naar het gezellige dorpje Prince Albert.

Ttsitsikamma National Park
Via Knysna kwamen we in het Tsitsikamma NP. Een heel ander landschap weer, met veel bossen. Heel groen. In het park kun je via een board walk naar een suspension bridge (hangbrug) lopen. De tocht is erg mooi door de bossen, met uitzicht op de oceaan. Het is best wel een pittig wandelingetje met trapjes en hoogteverschillen. Als je niet goed ter been bent kun je dit beter niet doen. Je kunt ook treetop walken en bungee jumpen in de buurt.

Safari
Via Port Elizabeth en Addo Elephant NP gingen we door voor de laatste week naar de omgeving van Johannesburg. Per vliegtuig wel. Van hieruit kun je naar de omgeving van het Kruger Park rijden en de regio Limpopo aandoen, maar ook een stuk Panoramaroute meenemen. Wij hebben een aantal private game reserves bezocht. Een aanrader is de Drifters Greenfire Lodge nabij Hoedspruit. En ook de Shalati Kruger Lodge is een aanrader. Best spannend in een welliswaar luxe tent midden in de natuur slapen. We hebben de big five gezien. Dat maakt wel indruk hoor. Het is ongelooflijk de dieren in hun natuurlijke habitat te observeren. We sloten onze reis af in een prachtig huis in Witrivier. Van hieruit kun je makkelijk de top 10 must see plekjes van de Panorama route doen. Die top 10 geef ik je graag een keertje.

Terug naar Johannesburg, dat op ca. 4 uur rijden van Witrivier ligt. De vluchten naar Europa gaan meestal laat in de avond, dus je kunt rustig aan naar de luchthaven rijden. Zorg er altijd voor dat je er voor het donker daar bent. Dat is gewoon het veiligst!

Wat een geweldige reis, wat een fantastisch mooi land. Suid-Afrika, jy is pragtig, ons sal terug wees.