Lissabon, een prachtige en sfeervolle stad

Gepubliceerd op: 01-03-2022

Afgelopen weekend bezocht ik Lissabon. Ik geniet nu nog lekker na van deze korte break. Heel fijn om weer even te reizen. Het was er extreem goed weer voor de tijd van het jaar, dat was echt boffen. De vlucht zat lekker vol, iedereen wil er op uit! Je hebt als je volledig gevaccineerd bent ook geen test meer nodig. Dat is heel fijn. Ik had van tevoren een privé transfer geregeld van de luchthaven naar ons hotel, en achteraf was ik daar erg blij mee, want de wachtrij voor een taxi was behoorlijk lang. Binnen no time waren we bij ons hotel, Lisboa Plaza (Heritage Collection) dat een ontzettend goede ligging heeft.

Ik regel als reisagent mijn eigen reizen, maar ook jullie reizen, het liefste met een lokale partner. In veel landen heb ik goede en betrouwbare contacten, die ervoor zorgen dat ze
er altijd voor jou en mij zijn. Je kunt ervan uitgaan dat je faire prijzen betaalt voor wat je krijgt. In tijd van problemen of nood kunnen we snel schakelen en helpen. Zo ook in Portugal. Het maakt dus niet uit waar je naar toe gaat in Portugal, met mijn lokale partner Highsun regel ik alles tot in de puntjes voor je.

We kwamen vroeg aan en onze kamer was nog niet klaar. We lieten de koffers achter en starten meteen onze ontdekkingsreis vanaf ons hotel. Wij lopen graag door een stad en maken per dag aardig wat kilometers. Als je niet zo van het lange lopen bent, dan kun je je ook per metro, tram of bus verplaatsen. Onder de grond zie je wel weinig natuurlijk. Het is overigens ook echt een aanrader hier Uber te gebruiken (Uber app downloaden). Dat is echt een goede en goedkope manier om je te verplaatsen. Tram 28 is natuurlijk de tramlijn die je overal genoemd ziet in Lissabon must see/must do dingen. Dat kun je uiteraard doen, maar geloof me, hij zit altijd vol.

Binnen 1 minuut staan we op de Avenida Da Liberdade, een van ’s werelds duurste shopping straten (iets waar je mij overigens erg blij mee maakt) en het hart van centraal Lissabon. Alle grote merken zijn hier vertegenwoordigd, en ook liggen er veel mooie hotels. In de straatjes er omheen vind je veel goede restaurants. Volgens de locals zijn die veel te duur, maar voor Noord-Europeanen is hier eigenlijk alles erg betaalbaar. Na een lekkere koffie en een nieuwe zonnebril, want die had ik helaas (of niet helaas :)) vergeten, slenteren we heerlijk door het hart van de stad. We komen uiteindelijk uit voor een lunch op het terras van een geweldig restaurant (erg goed aangeschreven bleek
achteraf) in de wijk Bairro Alto, Bairro Alto Avilez. In dit restaurant kun je op het terras tapas eten, binnen, in een soort patio, heb je nog keuze uit geweldig verse vis. Bovenin kun je pizza bestellen. En achter een geheime deur zit een exclusief restaurant verstopt. 

Later in de middag komt mijn lokale agent ons halen voor een mooie tour door de wijken Belém, Cais do Sodré en Alcantara. Cais do Sodré is erg in opkomst en wordt van een oude en criminele, oude visserswijk omgetoverd tot een hele trendy wijk. Hier vind je o.a. de Time Out Mercado da Ribeira, een grote markthal waar veel chefs een soort van stand hebben waar ze heerlijke gerechten maken. Alles lekker vers. Plus je vind hier Pink street, de uitgaansstraat waar je tot in de late uurtjes een drankje kunt doen.

 

 

 

 

 

 

 

Belém is fantastisch, zeker als het mooi weer is. Heerlijk slenteren langs de rivier de Taag, Je hebt een prachtig uitzicht over de Ponte 25 da Abril (het zusje van de Golden Gate brug) en op het Monumento Christo Rei, het beeld van Jezus Christus, dat het symbool van de religie in Lissabon is. Rondom het Belem Fort vind je allerlei food- & drink trucks. En hier liggen veel prachtige musea. Een must see is ook het Jéronimos Monastery. Een indrukwekkend klooster dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. In de kerk vind je o.a. de tombe van Vasco da Gama, de Portugese wereldontdekker.

In Lissabon vind je overal Pastel de Nata, een custardtaartje dat heerlijk smaakt bij een kop koffie. Maar in Belém vind je de enige echte. Het heet hier dan ook Pasteis de BelémWij waren wat later in de middag bij de bakkerij, en dan staan er geen rijen meer. En ja, we hebben er op verschillende plekken een geproefd, maar hier vind je echt de lekkerste! Je vindt deze bakkerij op nog geen 100 meter van het klooster.

We doen een wijntje in de Time Out Market en dan is het tijd voor ons diner. We eten heerlijk verse seabass in een zoutkorst bij 5Oceanos. Dit restaurant ligt bij de Docks, onder de de 25 april brug. Hier zijn oude pakhuizen omgetoverd tot restaurants, clubs en discotheken. 

De volgende dag staat er al vroege een stadstour op het programma. Veel klanten weten dat ik altijd een fiets- of stadstour op de eerste dag voorstel in een stad. Je leert de stad op deze manier snel een beetje kennen. Wij bezochten o.a. de oude wijk Alfama, het echte Lissabon. Smalle straatjes, kleine, charmante huizen waar de was nog ouderwets aan het balkon gedroogd wordt. Het is ook de wijk van de Fado. In de avond kun je van deze muziek genieten tijdens het eten als je wilt. Bovenin, bij Castelo de Sao Jorge, heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Het is een hele klim naar boven, maar zeer de moeite waard. Wil je hiernaartoe, ga dan op tijd. Anders staat er een enorme rij om binnen te komen.

Wij bezoeken met de gids ook nog het Palacio Nacional da Ajuda. Het begon in 1795 als een luxueus huis voor de Portugese koninklijke familie en werd nooit helemaal voltooid. De vlucht van de koninklijke familie naar Brazilië na de invasie van Napoleon bracht de bouw van het complex tot stilstand. Het heeft aan de binnenkant iets weg van
Schloss Schönbrunn in Wenen. Na het afscheid van onze fantastische gids en chauffeur gaan we op zoek naar een mooie plek in het zonnetje om te lunchen. In de middag struinen we wat door Bairro Alto, shoppen een beetje. Want met dit heerlijke weer, blauwe lucht en 20 graden, krijg je toch wel zin in een zomerse outfit. 

 

Op zondagochtend lopen we door de hele stad op weg naar Alfama. We willen hier wel wat meer sfeer proeven. Het is een stuk drukker als de dag ervoor. Veel Portugezen zijn zelf onderweg vandaag. Hierna lopen we helemaal naar beneden naar de Taag en drinken een koffie in de zon. Verder naar Pinkstreet, de uitgaansstraat van Lissabon. Het roze asfalt en de parapluutjes zien er wel gezellig uit, maar de geur daar kan mij niet echt bekoren. Ik noem het spontaan Piss Street. De straat plakt ook onder je schoenen als je hier loopt. Het zijn denk ik de resten van de shotjes en cocktails van de vorige avond. We eindigen de middag bij de LX Factory.

LX Factory vind je op een oud industrieel terrein dat is omgetoverd tot een hip ministadje. Het is een creatieve broedplaats waar locals graag een drankje doen en een hapje eten. Genieten van livemuziek, architectuur, mode, eten en design. Ook hier nog een drankje en even zitten. 12 kilometer banjeren door de stad voel je toch wel. 

De laatste avond eten we in restaurant Minibar. Een beetje een upscale restaurant met een ontzettend creatieve keuken en goede wijnen. En een goede vibe. Als je geen wat luidere, hippe muziek wenst onder je eten, dan zit je hier fout. Na 22.30 uur wordt het er vaak nog gezelliger. Maar wij worden de dag erna vroeg opgehaald voor onze vlucht naar huis. Dus zijn we toch maar verstandig gebleven.

 

 

 

 

 

 

 

Mocht je langer de tijd hebben in Lissabon, dan kun je ook bijvoorbeeld een tour naar Sintra maken of naar Fatima. Je kunt ook nog naar badplaats Cascais of Estoril gaan. Kan allemaal met de trein. Ook zijn enkele musea in Lissabon zeer de moeite waard om te bezoeken. Het Museu do Oriente schijnt een van de mooiste ter wereld te zijn. En het Museo de la electricidad is bijzonder! Een rondreis door centraal Portugal met Lissabon behoort ook tot de mogelijkheden. Of je begint je Algarvereis in Lissabon. In drie uur tijd ben je per auto in de Algarve. Ook een prettige combinatie!

Wij hebben dus zeker een goede reden om terug te gaan, want we hebben lang niet alles gezien en gedaan.

Wil jij ook een keer naar deze prachtige stad? Ik maak je graag een voorstel. En regel je ook de restaurants, excursies enzovoorts.