In Salzkammergut lustig sein.....lalalalalalalalala!

Gepubliceerd op: 21-12-2017

Afgelopen weekend mocht ik op studiereis naar een ook voor mij deels onbekend stukje Oostenrijk. Met 13 reisagenten bezochten we het Salzkammergut, of wel het Salzburgerland. Zoals de naam al verraad ligt dit in en om de mooie stad Salzburg. Nu ben ik qua Oostenrijk echt wel bevooroordeeld, want ik vind het een fantastisch land. Qua gastvrijheid, vriendelijkheid van de mensen, heerlijk eten, een gezellige sfeer kunnen er maar weinig landen aan Oostenrijk tippen. Reis je met me mee?

 

Donderdagochtend, 13 december. De wekker gaat al om 05.45 uur, want ik wil rond 08.15 uur uiterlijk in Arnhem zijn op het centraal station. We gaan nl. de heenreis met de trein. Via Mannheim en München komen we rond 18.30 uur aan op het station van Salzburg. Op zich een prettige manier van reizen. Geen files of last van het slechte weer (hoewel bij hevige sneeuwval de spoorwegen natuurlijk ook zo hun probleempjes kennen), en een uur of 11 later ben je op de plaats van bestemming. Eten en drinken koop je eenvoudig in de restauratiewagen, en onderweg kun je lekker een boek lezen, wat werken of gewoon lekker een dutje doen. In Salzburg worden we door de directrice van Salzkammergut toerisme met alle egards ontvangen en worden per bus naar ons hotel in Abtenau vervoerd. We verblijven in hotel Der Abtenauer, een eenvoudig, maar schoon en gezellig hotel, dat wordt bestierd door een Hongaars koppel, dat zeer gastvrij en behulpzaam is, en waarvan de man des huizes zelfs Nederlands spreekt. Der Abtenauer is zeer betaalbaar, heeft een wellness en biedt halfpension aan met reguliere drankjes inbegrepen. Abtenau is een klein, typisch Oostenrijks dorp, dat een fijne centrale ligging heeft. Je kunt van hieruit ontzettend veel ondernemen. Het skigebied van de West-Dachstein ligt op ca. 15 min. rijden, Salzburg bereik je in ca. 45 minuten, en een heleboel mooie plaatsjes liggen op gelijke afstand. Hallstatt am Hallstaetersee, Sankt Wolfgang am Wolfgangsee, Bad Ischl. Stuk voor stuk dorpen met een rijke geschiedenis, een prachtige ligging en beslist de moeite waard om te bezoeken. Na een lekker diner sluiten we de avond af aan de ijsbar buiten bij het hotel.

Zo dan! Lekker vroeg wakker. Om 5.45 uur (ja serieus), beginnen de klokken van Abtenau te klingelen. Ik dacht dat ik me verslapen had, maar niets was minder waar. Op de eerste dag hebben we in de ochtend een keuzeprogramma. Ik besluit met 4 collega’s te gaan skiën. Er ligt echt super veel sneeuw, eigenlijk ongekend voor midden december (de laatste 10 jaar is het steeds behelpen geweest met vooral kunstsneeuw in de Alpen). We huren de spullen, en springen de lift in voor de eerste afdaling in Gosau. Dit skigebied is niet heel hoog, het gaat tot ong. 1500 meter, maar dat mag vandaag de pret niet drukken. Super sneeuw, ongerepte pistes, er is nauwelijks iemand op de been verder (op de ski’s, haha). Echt heerlijk. Dit skigebied in de West-Dachstein is zeer geschikt voor families. Alle liften komen op ongeveer 1 punt altijd weer bij elkaar. Het is overzichtelijk, de pistes zijn breed en niet te steil. Je vindt er gezellige hutten voor als je toe bent aan een pauze.

Na onze lunch voegen we ons weer bij de rest van de groep. Zij zijn naar Halstatt geweest en zijn nu ook onderweg naar Bad Ischl. Bad Ischl is een beetje een mondainer plaatsje met mooie winkels. Sisi en Kaiser Franz Joseph hadden hier hun zomerverblijf. Je vindt in Bad Ischl dan ook veel zaken waar de naam Sisi in voorkomt. In de adventstijd vind je hier een overdekte adventmarkt, een museum met een grote kribbe en oude kerstdecoraties van tot wel 200 jaar terug. De straten zijn prachtig verlicht. Wij werden met een paardenkoets door de straten gereden, maar het plaatsje is niet heel groot, je kunt het prima te voet doen. Een aanrader is om een heerlijke “Verlaengerter” te drinken met een lekker taartje bij Cafe Zauner. Een Verlaengerter is eigenlijk een gewone, wat sterkere koffie met wat slagroom erop. Zo net voor kerst hebben ze een geweldige, sfeervolle etalage en ook binnen kijk je je ogen uit. Na Bad Ischl zijn we naar Sankt Wolfgang am Wolfgangsee gereden. Sinds 14 jaar organiseren ze ook hier een Adventmarkt, samen met de 2 andere grotere plaatsen die aan de Wolfgangsee liggen, Strobl en Sankt Gilgen (die laatste 2 plekken bezoeken we de laatste dag van onze reis). De adventmarkten zijn heel anders dan de Duitse kerstmarkten. Daar waar de kerstmarkten in Duitsland toch meestal heel veel eet- en drinkkraampjes bevatten, is er aan de Wolfgangsee bepaald, dat slechts 5 % van de kraampjes eten en of drinken mogen bevatten. Verder moet het thema ook echt met kerst te maken hebben. Het is veel meer op ambacht en vroegere tijden gericht. Ik mocht er mijn eigen geluks hoefijzer slaan. Ze verkopen er tassen uit kurk, prachtige kerstdecoratie enz. Qua bezoekers begon het overigens heel klein, maar inmiddels weten per jaar zo’n 360.000 bezoekers de weg in december naar de Wolfgangsee te vinden. Het diner werd geserveerd in het beroemde hotel Im Weissen Roessl. In een prachtige entourage met zicht over het meer (het was wel pikdonker), genoten we van lekkere gerechten en de specialiteit van de regio, Salzburger Nockerln.

Na deze fantastische dag brak dag 3 aan. Op naar Salzburg, de stad van Mozart en de Mozartkugeln. Ik ben al vaker in Salzburg geweest, maar nooit zo kort voor kerst. Ook hier door de hele stad kerstmarkten en een grote ijsbaan. Erg sfeervol allemaal. We kregen een rondleiding van een Brabander, Sandor, die al 15 jaar in Salzburg woont en veel Nederlandse toeristen ontvangt. Hij heeft ons veel van de stad laten zien en veel verteld. Erg leuk. Na het eten van een lekkere tiroler Groestl in een typisch Oostenrijks restaurant, hadden we wat vrije tijd. Ik besloot om met een aantal collega’s het Salzburger Dom Museum te bezoeken. Heel indrukwekkend en beslist de moeite waard, ook al ben je misschien niet zo’n kerkliefhebber of museumliefhebber. Je hebt in elk geval een mooie blik over de markt, en je kunt wat hoger in de Dom komen voor een prachtige foto (mag eigenlijk geen foto gemaakt worden, maar ja……). Daarna weer tijd voor een lekkere koffie. Dit keer bij Cafe Tomaselli. Hier komt de high society van Salzburg. Zien en gezien worden. Stiekem over je krantje gluren wie er binnenkomt. Nou, het viel echt wel mee. Ik geloof dat er meer toeristen waren die middag als high society. Maar de koffie is er heerlijk. Ik nam een Tomasellium, koffie met slagroom, mozartlikeur en amandelschaafsel. Yummie! Terug bij het hotel werden we opgewacht door Hans en Ingrid, die ons voorgingen in een fakkeltocht, op weg naar een hut, de Wandalm, ergens in de achterlanden van Abtenau. Na een klein uur door dikke sneeuw kwamen we aan bij een prachtige hut, waar we met trompetgeschal werden verwelkomd. Er volgde een gezellige avond met Tartarenhut en wijn, en gezellige muziek van 2 muzikanten met trompet en accordeon. En toen moesten we nog te voet terug…….ben je wel gelijk weer nuchter door de kou. We konden het niet laten nog even een plaatselijk kroegje onveilig te maken. Na een biertje vonden we het wel ok, want er werd daar nog binnen gerookt. Kun je je toch niet meer voorstellen hier? Gatver, onze kleren stonken!

De laatste dag brak aan. Eerst met wat vrije tijd. Ook effe lekker. Daarna reden we per bus naar Sankt Gilgen aan de Wolfgangsee. Je zou denken dat we onderhand wel genoeg Adventmarkten hadden gezien. Is ook zo natuurlijk, maar we werden eigenlijk toch steeds weer verrast. Elke plek heeft zijn eigen kenmerken. Sankt Gilgen is het plaatsje van de rode of witte dikke glazen kaarsen, die bij veel huizen voor de ramen staan en die je op straat tegenkomt. Sankt Gilgen is ook een heel sfeervol dorp. Na gedraaide aardappelchippies, worst, orangenpunch etc. zijn we op de boot gestapt naar Strobl. In Strobl werden we ontvangen door Lisa, een leuke gids, die ons eerst weer liet opwarmen bij een beker punch. Want oh wat is het vandaag koud! Een ijskoude wind giert door de straten. Strobl houdt ieder jaar een kerststallenwedstrijd voor kinderen. In groep 3 beginnen ze met het maken van een kerststal met figuren en 2 jaar later moet die af zijn. Ze worden beoordeeld door een jury. De kerststallen staan in een speciale wagen uitgestald. Strobl is erg mooi verlicht, en heeft een paar leuke winkeltjes en een eigen bier. Strobl bier. Smaakt overigens uitstekend. Sommigen van ons hadden nog honger en we besloten een warm soepje te eten met wat knoedel erin. Die soep was overigens door de koude wind in no time koud. Daarna moesten we richting bus. Onze Transavia vlucht naar Amsterdam vertrok om 21.45 uur. De luchthaven van Salzburg is klein en overzichtelijk. Er is een grote tax free shop voor als je nog een laatste souvenir wilt kopen.

Oh Salzkammergut, wat was jij lustig! Ik kom snel een keer terug.

Wil je ook een keer in de adventsperiode zo’n uitstapje maken, of wil je gaan skiën in deze regio, met een kleiner of groot gezelschap? Ik help je graag bij het organiseren van deze reis. Ook in de zomer is dit een prachtig gebied. Je kunt er heerlijke wandeltochten maken, lekker buiten op boot zitten en genieten van het meer en de uitzichten.