Icefields Parkway - van Banff naar Jasper

Gepubliceerd op: 20-02-2017

Zoals beloofd kom ik weer terug met een stukje over onze Canadareis afgelopen zomer. Ik neem je mee over de Icefields Parkway. De Highway 93, ofwel de Icefields Parkway verbindt Lake Louise met Jasper. 232 Kilometer natuurgeweld, want je rijdt zo van het Banff National Park het Jasper National Park in. Deze route is echt super cool! En dat vind ik niet alleen, de Condé Nast Traveller heeft deze weg uitgeroepen tot een van de meest mooie routes ter wereld! Ik had er al veel over gelezen, maar jee

Als je denkt dat je je moet voorbereiden op 100 haarspeldbochten dan heb je het mis. De weg is zeker in de zomer prima begaanbaar, voor alle typen voertuigen (dus ook campers) en er zitten nauwelijks haarspeldbochten in. De Icefields Parkway doorkruist de Rocky Mountains en serieus, onderweg kijk je je ogen uit. Ik denk niet dat je ooit een route zult rijden waar je zoveel stops maakt om foto’s te schieten. Trek dus echt genoeg tijd uit voor deze tocht. Een aaneenschakeling van azuurblauwe meren, ruige rotsformaties, kletterende watervallen, oude gletchers, de Columbia Icefields, grizzly beren, wolven en berggeiten. Het is met geen pen te beschrijven, maar mijn foto’s spreken boekdelen.

Eerst nog effe terug naar Lake Louise
In de vroege ochtend rijden we vanuit ons hotel in Banff richting Jasper. We maken nog een keer een stop bij Lake Louise, want de dag ervoor was het immers bewolkt en hadden we niet de view en de plaatjes die je bij mooi weer krijgt.En yes, we worden voor de moeite beloond, want het was een prachtige dag vol zon en blue sky!

Na een aantal mooie plaatjes gemaakt te hebben aan dit mooie meer (en geklooi met de selfiestick), rijden we in no time de Icefields Parkway op. Het is best raadzaam om een soort planning te maken van wat je wilt zien onderweg. Of in elk geval af te spreken dat je niet om de 2 km. stopt, want anders kom je nooit aan in Jasper. 232 Kilometer is natuurlijk helemaal niet zo ver, je zou het theoretisch in minder dan 3 uur kunnen doen. Maar ik kan je verzekeren, dat lukt niemand (hooguit zakelijk verkeer). Het is zo’n scenic route, niet normaal! Je weet gewoonweg niet weet waar je moet kijken. Na elke bocht zie je weer iets moois.

Glacier Experience
Wij hadden in elk geval de Glacier Experience op het programma staan incl. de Glacier Skywalk. Hier ga je de Columbian Icefields op. Ik adviseer je om hiervoor van tevoren kaarten te bestellen. Een tijd hoef je niet vooraf aan te geven, dus je blijft zo flexibel in je planning. Wij waren al vroeg op pad en we wilden zo rond het middaguur bij de Columbian Icefiels zijn. Deze ligt op ongeveer 130 km. van Lake Louise en dus over de helft van Lake Louise naar Jasper.

Ik neem je even mee op onze route.....
Na 39 km. vanaf Lake Louise kom je als eerste Bow Lake tegen. Een heel mooi punt om te stoppen. Het water van Bow Lake is zo blauw, wauw! Bow Lake vormt de bron voor Bow River die helemaal naar Calgary stroomt. Verder heb je uitzicht over de Crowfoot Glacier (de vorm is net een kraaijenpoot), Wapta Icefield, Bow Glacier, Crowfoot Mountain en Mount Thompson.

 Een stukje verderop ligt Peyto Lake en Bow Summit. Dit is het meest gefotografeerde meer en wordt gevoed door gletchers. In de zomer zie je soms grote stukken ijs zo het meer in glijden. Je ziet dit het best vanaf het Bow Summit, dat 2088 meter boven zeeniveau ligt.

We rijden weer verder tot aan Saskatchewan River Crossing. Hier komen 3 rivieren bij elkaar. De North Saskatchewan River ontstaat in de Canadese Rockies en komt uit in Lake Winnipeg,  1600 kilometer verderop. Hier vind je overigens een van de weinige restaurants en toiletten onderweg.

En door………we rijden langs de zgn. Weeping Wall. Deze berg (Cirrus Mountain) lijkt te huilen, want er komen veel watervalletjes vanaf die meer dan 100 meter hoog zijn. De grootste heet dan ook de Teardrop.

We rijden weer verder en er komen tot aan de Columbia Icefield nog 2 mooie dingen op je pad. Big Hill en Big Bend en de Parker Ridge Hike. Deze laatste is in de zomer niet toegankelijk, omdat men de natuur wil beschermen in de drukste maanden van het jaar.

Columbia Icefield
Eindelijk komen we aan bij de Columbia Icefield. Zoals de naam al zegt betreft het hier gletchers of ijsvelden. Het zijn de grootste gletchers ten zuiden van de arctische kring. Ze beslaan 325 vierkante km. en zijn 100 tot 365 meter diep. Elk jaar valt er ca. 7 meter sneeuw op. Door de Glacier Experience te boeken, wordt je met een speciale bus op de gletcher gereden.

Je mag bij aankomst uit dit sneeuwmobiel en kun je even prachtige foto’s maken van het kruiend ijsgeweld en er even rondlopen. Wij hadden een paar Aziaten met pumps aan in ons mobiel, maar dat kun je beter niet doen……Toen we weer terug waren bij het visitor point waar deze tours starten, werden we met een normale bus naar de Glacier Skywalk gebracht. Let op: je kunt, als je niet op de Gletcher wilt, de skywalk wel apart doen, maar je moet dit wel bij het visitor point regelen. Als je zelf naar de skywalk rijdt, dan helaas pindakaas. Je kunt hier niet los een kaartje kopen en je kunt hier ook niet je auto parkeren. Ter plaatse aangekomen ontvang je een headset en loop je over een prachtig aangelegde loopweg langs de cliffen en krijg je via die headset uitleg over alles wat er zich in het verleden heeft afgespeeld en over het ontstaan van dit prachtige stuk natuur. Aan het einde van de loopweg kom je dan op een glazen platform (en ja het wiebelt een beetje), dat 280 meter boven een vallei gevormd door een gletcher hangt. Best even wennen als je door het glas naar beneden kijkt………. Durf je niet goed naar beneden te kijken, kijk dan om je heen want er is zoveel moois te zien.

In totaal ben je wel zo’n 3 uur kwijt met deze hele expeditie. Zo ook wij. Rond 15.30 uur zetten wij onze tocht voort naar Jasper. Je kunt nog stoppen bij de Sunwapta Falls en de Athabasca Falls, maar deze kun je eventueel ook nog vanuit Jasper bezoeken, als je hier tijd genoeg voor hebt. Of gewoon bij een volgende keer. Aan het eind van de middag komen wij in elk geval aan bij ons hotel in Jasper. Weer een pareltje, wat een ligging.

We drinken een lekker biertje op het terras, want het is heerlijk warm, douchen ons en kiezen voor een heerlijk diner in het hotel waar we ondertussen de foto’s bekijken van vandaag en alles nog eens beleven. What a day! Eentje om in te lijsten. We bespreken wat we morgen zullen gaan doen, en vallen dan moe maar voldaan in slaap.