Paradores: veilig vakantie vieren in unieke en bijzondere hotels!

Gepubliceerd op: 05-11-2020

Reizen staat even op een laag pitje bij de meeste mensen. Maar ik probeer mij in deze halve lockdown periode toch weer klaar te stomen voor de tijd dat we wel weer kunnen reizen en om jou van mooie inspiratie te voorzien. Ik volgde deze week een interessante webinar van een lokale aanbieder uit Spanje van zogenaamde Paradores. De mensen die mij goed kennen weten dat ik een reisagent ben die heel veel reizen zelf samenstelt en dat ik zelf weg ben van unieke en mooie plekken, met daarbij behorende speciale verblijven. En als je daar dan ook nog eens van prachtige natuur kunt genieten, een potje golf kunt spelen en heerlijk kunt eten en drinken, dan ben ik helemaal in mijn nopjes. Je moet eigenlijk in een Parador geweest zijn om de sfeer te voelen, want het is best lastig te beschrijven, maar ik probeer het toch.

WAT IS EEN PARADOR EIGENLIJK?
Een parador is een luxe (staats) hotel dat eigenlijk altijd op een prachtige en unieke plek ligt in Spanje. Denk hierbij aan kastelen, kloosters, paleizen en andere monumentale gebouwen die tot het Spaanse cultureel erfgoed behoren. Allemaal oude, culturele gebouwen die bruisen van de historie en die opgeknapt zijn en nu als hotels fungeren met oog voor de lokale economie en de omgeving en het milieu. Een verblijf heeft iets magisch gewoon.

WERELDERFGOED EN SPECIALE VERBLIJVEN
In wel 11 van de 15 steden die de Spaanse werelderfgoed lijst rijk is, vind je een parador. Onder andere in de bekendere steden als Cordoba, Santiago, Toledo en Salamanca bijvoorbeeld. Maar er bevinden zich er ook nog een heel aantal in kleinere en onbekendere plaatsjes of op hele speciale plekken. En hoe gaaf, je kunt zelfs een nacht doorbrengen in het wereldberoemde Alhambra. Liever eens slapen in het oudste hotel ter wereld? Dat bevindt zich in Santiago. Stel je voor dat je midden  in de natuur in de Pyreneeën ontwaakt. Of raak de sterren aan in de prachtige parador op de hoogste berg van Spanje, de Teide op Tenerife. Het enige gebouw in dit nationale park. Zo bijzonder!

En ik wil graag ook de parador in het stadje Cuenca uitlichten.Cuenca bevindt zich op ca. 2 uur rijden van Valencia. In het oude stadsdeel, dat ook op de werelderfgoed lijst staat, hangen de huizen over de klif. Deze zgn. Casas Colgadas zijn gebouwd in de 15e eeuw. De parador de Cuenca ligt midden in deze scenery. Heel apart.

RELAXEN OF SPORTIEF BEZIG ZIJN
Veel van deze hotels bieden luxe wellness faciliteiten. Even heerlijk ontspannen in een stoombad of je lekker laten verwennen met een massage. Ik probeer zelf altijd minstens een keer op vakantie te genieten van wellness. Ik merk zelf dat ik daar makkelijker ontspan dan thuis. Want daar denk ik vaak alleen maar aan wat ik nog allemaal moet doen. En op vakantie moet niks, maar alles mag. Een duik in het zwembad op een vroege, stille ochtend, of de hitte afspoelen na een lange, warme dag. Ook zalig! Een dagje sportief bezig zijn op de golfbaan kan ook op een van de twee eigen golfbanen in Malaga of El Saler.

UNIEKE KAMERS EN EEN UNIEK GEVOEL
Deze unieke Paradores hebben uiteraard ook unieke kamers. Ze zijn vaak geheel in stijl van het gebouw ingericht, met oog voor detail, maar wel voorzien van alle gemak en comfort. Verblijf in de kamer waar ook Charles V verbleef, of droom weg al starend uit het raam in het klooster van Chinchon, waar koning Philip V dat ook deed.

GASTRONOMIE
In de restaurants van de parador kun je ontzettend goed eten. Er wordt veelal met lokale en verse producten gewerkt. En je wordt bediend door personeel uit de regio, die je er ook nog van alles over kan vertellen. Het ligt eraan in welke Parador je bent, maar er staan gemiddeld 15 tot 90 verschillende wijnen op de kaart. Veel wijnen komen uiteraard uit de regio. Ook aan kinderen is gedacht met speciale kindermenu’s. En heb jij een glutenvrij dieet? Ook geen probleem. En mocht je zelf niet in een parador verblijven, je bent ook meer dan welkom voor een lunch of diner.

DUURZAAMHEID OP ALLE FRONTEN
Voor duurzaamheid is 100 % aandacht in alle Paradores waar ik mee werk. Als je al iets van plastic in de kamers vindt, dan zijn deze 100 % recyclebaar. De elektriciteit voor de hotels wordt duurzaam opgewekt, er zijn veel oplaadpunten voor electrische auto’s van gasten en afval wordt gescheiden volgens de laatste normen. In de restaurants wordt met een no-waste concept gewerkt. Als je je bordje niet leeg eet, kun je het mee naar huis nemen.

Naast het milieu is er ook oog voor werkgelegenheid van de lokale bevolking, het gebruik van lokale seizoensproducten en promotie van lokale restaurants.

VEILIG REIZEN IN CORONATIJD
Alle paradores hanteren een speciaal coronabeleid. Er zijn protocollen opgesteld qua hygiëne. Dat wil zeggen dat kamers, bedden, tafels evenals alle andere faciliteiten extra goed worden schoongemaakt, afstanden in restaurants worden gewaarborgd en ook de lokale regelgeving op dit gebied streng wordt nageleefd. Bij een individuele (rond) reis ben je bovendien op jezelf. Let zelf op de regels en leef die na. De reis is niet het probleem, het is meestal een kwestie van hoe je je gedraagt.

EEN RONDREIS MET VERBLIJVEN IN UITSLUITEND PARADORES OF IN COMBINATIE MET ANDERE ACCOMMODATIES
Veel mensen denken bij een rondreis vaak aan een vakantie in de USA, Canada of in elk geval ver weg. Maar ook dichterbij kun je uitstekend een rondreis maken. En zeker in Spanje. Spanje is groot en divers. Het is veel meer dan alleen de costa’s. Leer het echte Spanje kennen en denk eens aan een rondreis in Noord Spanje bijvoorbeeld tussen de steden Bilbao, Zaragoza, Madrid en Salamanca. Of maak een rondreis in de streek bij Malaga, Cordoba, Granada en Sevilla. Deze kun je eventueel afsluiten met een stukje strandvakantie. Je bereikt een van de steden altijd eenvoudig per vliegtuig. Pak daar je huurauto op om zo heerlijk individueel en op eigen tempo rond te rijden en de omgeving te verkennen. Ik stel je ook gerust een route met eigen auto samen vanuit Nederland, met overnachtingen op mooie plekken in Frankrijk bijvoorbeeld. Er is heel veel mogelijk. Laat het me weten via mijn contactformulier als je graag meer informatie wilt over een rondreis in Spanje al of niet in combinatie met verblijven in een of meerdere Paradores.

THE PARADORES HOTELKETEN IS MIJN PARTNER IN CRIME
De Paradores hotelketen heeft een uitstekende reputatie in Spanje. Ze bieden een vakantie vol cultuur en natuur, maar ze zijn ook experts in het herstellen van erfgoed, duurzaamheid en bovenal makers van onvergetelijke, unieke ervaringen. En juist daarom spreken mij deze accommodaties zo aan, want het past precies binnen de reismetpassie filosofie om jou een persoonlijke en unieke vakantie te bieden.

© Pascall van Mastrigt, reismetpassie