Alberta, Canada

Gepubliceerd op: 01-02-2017

Afgelopen zomer kwam een van mijn grootste dromen uit. Een prachtige rondreis door Canada. Om precies te zijn Alberta en British Columbia, aan de westkant. Mijn hemel, wat keek ik naar deze reis uit. Ik ben een echt bergenmeisje. Aan bergen geen gebrek aan de westkant van Canada. Maar er is zoveel meer. Prachtige meren, watervallen, wild life, wijnregio, authentieke dorpjes en natuurlijk de stad Vancouver. We hebben in 3,5 weken heel veel gezien en gedaan. En nee, niet met een camper dit keer, m

Midden juni bracht KLM ons heerlijk van Amsterdam naar Calgary. Op de luchthaven van Calgary lag ons eerste hotel, het Delta Calgary Airport Hotel, eenvoudig te voet te bereiken vanuit de terminal. Ruime kamers, perfecte service, een heel fijn ontbijt een niet onbelangrijk, de autoverhuurbedrijven bereik je binnen 2 minuten vanuit de lobby van dit hotel. In Calgary moet je niet perse iets zien, dus wij hebben deze stad overgeslagen. Na een goede nachtrust, waren we al om 06.00 uur klaarwakker. Op naar het ontbijt en daarna de huurauto ophalen. De conciërge van dit hotel was mega enthousiast over onze reis, en gaf nog een paar mooie tips. Tomtom geïnstalleerd en op naar de eerste plek waar we 3 nachten zouden blijven, Banff. Als je Calgary verlaat en een paar minuten onderweg bent, zie je al in de verte het enorme bergmassief van de Rocky Mountains. Wow, heel indrukwekkend. Na ca. 1,5 uur kom je aan in Banff. Een klein plaatsje omringd door imposante bergtoppen. Beetje Western-achtig. Wij hadden de eer om te mogen slapen in het meest markante gebouw van deze plek, the Fairmont Banff Springs, een oud kasteel. Als je ergens anders verblijft, moet je even een kijkje gaan nemen. Eenmaal ingecheckt zijn we te voet het dorpje ingelopen, hebben heerlijk gelunched en een beetje rondgekeken. Daarna zijn we naar de Banff Gondola (kabelbaan) gereden, auto geparkeerd en naar boven gegaan. Je kunt boven kortere of langere wandeltochten maken in een prachtige scenery midden in de Rockies. Het voordeel van de eerste week is dat je elke dag vroeg wakker bent. De 2e dag in Banff zijn we in de auto  gesprongen en hebben we een prachtige route gereden. De route die de conciërge van het hotel in Calgary voor ons uitgestippeld had (en uiteraard kun je die tocht bij mij krijgen). Omdat we zo vroeg waren was de kans groot om wild life te zien. Inderdaad, herten, een wolf en berggeiten liepen gewoon langs de weg. De route eindigde in Canmore, een grotere plaats op zo’n 20 km van Banff.

Hier zijn we lekker gaan lunchen bij The Iron Goat, een van de bekendste restaurants van Canmore (ligt wel buiten het centrum). Op het menu ook specialiteiten uit de regio. Ik koos voor Bisonribs….. Waren heerlijk en ik kon er voorlopig weer even tegen.

Daarna naar het hotel en heerlijk gerelaxed in de pool. De man met de hamer komt immers de eerste dagen al op tijd. Met pijn en moeite de ogen opengehouden tot 20.30 uur, daarna heerlijk geslapen. Vanuit Banff kun je makkelijk naar Lake Louise rijden, op en neer. Dat deden wij dan ook op dag 3. We zijn via een parallelweg gereden aan de snelweg, want hier is de kans dat je beestjes ziet veel groter. Helaas, hoewel het nog vroeg was, hebben we niets gezien. We zijn alvorens naar Lake Louise te rijden, eerst naar het skigebied geweest. Ook hier zijn we met de lift omhoog gegaan (stoeltjeslift), want, zo zeiden de borden, was de kans groot boven op het zien van beren……NOT dus. Boven zijn we naar een skihut gelopen. Prachtig overigens…..hier kunnen ze in de Alpen nog wat van leren. Na koffie en gebak weer met de lift naar beneden. Wat denk je? Geen beer gezien. Op naar het beroemde meer, Lake Louise. Waar bij mooi weer de bergtop en gletscher weerkaatsen in het meer. Maar wij hadden bewolking en de gletscher was in nevel gehuld. Hm, dat was pech. We hebben een stuk rondom het meer gewandeld en daarna gelunched in het zusterhotel van het onze. Toen zijn we naar Moraine Lake gereden, dat ietsje hogerop ligt. Misschien qua kleurenspel nog wel mooier als Lake Louise.

Op de terugweg naar beneden, in een keer een beer uit het struikgewas. Hij steekt voor onze auto de weg over. En liep aan de linkerzijde een tijdje met ons mee. Wauw, ik was er stil van. Wat een imposant beest. Jippie, ik heb een beer gezien, een beer gezien!

Het was inmiddels bijna avond en zijn we retour gereden naar ons hotel. We besloten morgen nog een keer Lake Louise aan te doen. Want morgen zou de zon schijnen, en we kwamen er sowieso langs op weg naar de volgende bestemming, Jasper. In mijn volgende verhaal schrijf ik hoe Jasper was, en vooral de weg er naar toe. Ik ben zelf zo weg van Canada, dat ik een aantal delen van onze reis goed zal beschrijven. Mocht je interesse hebben dit land zelf als snel te bezoeken, dan kun je me uiteraard vragen!